Oer | Agnes Groot Koerkamp

Groot Koerkamp is autodidact, ontdekte als dochter van een polderpionier het nieuwe land met eigen handen. Er was een serene rust in die pas ontgonnen polder. Buiten zijn is fijn en de band met de natuur is de rode draad in haar leven, zowel met klei als met water.

Als kind overkwam haar het gevoel dat er veel meer was tussen hemel en aarde. Later besefte ze zich dat dit een van haar spirituele ervaringen was. Dit samen heeft haar gemaakt tot een gevoelig fervent kunstenaar die liefde put uit de oerkracht van KLEI.

“Als je eenmaal beseft dat er in je droomwereld ruimte is voor je gevoel en je kwetsbare kant dan kan je dat niet meer loslaten.”

Haar werken geven de diepste emoties en gevoelens weer die ontstaan tijdens het creatieve proces. Groot Koerkamp ervaart natuurlijke oerkracht uit de klei die zich oneindig laat vormen. Tijdens haar werk verliest ze zich in haar eigen droomwereld. Ze laat zich leiden door naïeve speelse onbevangenheid en put daar kracht uit. Elk beeld heeft zijn eigen verhaal en karakter. De manier waarop het werk wordt afgewerkt met kleuren en materialen zijn geen toevalligheid. Tevens de presentatie op grote houten sokkels of in een leeg vlak versterkt de betekenis van haar werk.

De surrealistische inslag van haar werk verrast en verleidt tot bespiegelingen.

De mens is prachtig, ook door de ogen van keramiste Groot Koerkamp. Zodra ze mensen portretteert ontleedt ze hen tot in de kleinste details, alsof ze letterlijk in de huid kruipt van de persoon.